Eskilerin dilinden en iyi biz anlarız. Çünkü eskiler bizi bilir, Bizde eskileri biliriz.
- www.antikaalan.net
Antika Lamba Alanlar
Eski antika lamba; Petrol çıktıktan sonra kandil veya mum yerine yapılan aydınlatma aleti olup petrol konulan hazneleri madeni veya cam, porselen ve fayanstan olurdu. Bir kısmının çiçeklik şeklinde aynı cinsten içine konuldukları lâmbalıkları ve şişelerinin üzerine geçirilen şeffaf ve buzlu karpuzları bulunurdu.

Antika Lamba Alanlar

Antika lamba alanlar; Antika eşyalarınızın değerini öğrenmek için tek tek antikacıları dolaşmayın. Bunun yerine çok kısa bir sürede antikalarınızın değerini bizden öğrenebilirsiniz. Uzun yılların vermiş olduğu tecrübemizle antikalarınızı değerinde alıyoruz.

Antika Eşyanızı Kapınızda alıyoruz

Biz türkiye genelinde ve İstanbul özelinde elinizdeki antika objeleri, antika bibloları, antika lamba, antika avize ve eski antika tüm eşyaları ayağınıza kadar gelerek kapınızda nakit alıyoruz. Antika fiyat değerlemesi için Antika Eşyanızın fotoğrafını çekip bize göndermeniz yeterlidir. En kısa sürede siz değerli müşterilerimize dönüş yapmaktayız.

Antika Lamba

Antika lamba alanlar; Petrol çıktıktan sonra kandil veya mum yerine yapılan aydınlatma aleti olup petrol konulan hazneleri madeni veya cam, porselen ve fayanstan olurdu. Bir kısmının çiçeklik şeklinde aynı cinsten içine konuldukları lâmbalıkları ve şişelerinin üzerine geçirilen şeffaf ve buzlu karpuzları bulunurdu.

Bunların idare, tek fitil­li, çift fitilli, aynalı, yuvarlak fitilli, asma ve köşe lam­ bası gibi çeşitleri vardır. Elektrik bulunan yerlerde artık kullanılmıyor. İlk petrol lâmbalarının şişeleri yoktu ve fitili, rüzgârdan müteessir olmasın diye, iki madeni levha arasında dururdu.

Bir de evlerin dışında ve açıkta kullanılanı, pompalı lüks ve karpit lâmbalar vardır; çok beyaz ve sert ışık verir. Gemicilerin rüzgâr­ da sönmeyen petrol lâmbalarına "Gemici feneri" denir. Antika Eski lâmbalar, derecesine göre para ederse de, antikası yoktur. Antika alanlar

Antikacı

Antika satın alan ve Antika satan, yani ticaretini yapan kişilere antikacı denir. Antikacılar; tarih, sanat tarihi, arkeoloji gibi ilimlerde bilgileri olan kimselerdir. Türkiye’de 19. yüzyılda antikacılık müstakil meslek haline geldi.

Daha önceleri müstakil olmamakla beraber, çeşitli eşyanın ticaretini yapan kişiler tarafından alınıp satılırdı. Bilhassa, Kapalıçarşı İç Bedesten esnafı, bu işle meşgul olurdu. Halen İç Bedesten ’de antika eşyalar satılmaktadır.

Antika eşyanın değeri, tarihi olması kadar ait olduğu dönemin sanatını yansıtmasıyla da ilgilidir. Bu bakımdan yüksek bedellerle alınıp satılmaları bu piyasayı oldukça genişletmiştir. Günümüzde milletlerarası çapta faaliyet gösteren müzayede firmaları rekor sayılacak değerde antika eşya satışları yapmaktadır.

Değerlerini ancak uzmanların ve piyasanın tayin etmesi sebebiyle antika, kişiler ve hatta şirketler için bir yatırım aracı haline gelmiştir. Zaman zaman antika eşya alım-satımı ile uluslararası finans hareketleri hakkında iddialar ortaya atılmaktadır. Bu iddialar, müzayede firmalarının daha da şöhret kazanmasına yardımcı olmaktadır.

Antika Eserler

Günümüzde hemen hemen her devlet antika eserlerin memleket sınırları dışına çıkarılmasını yasaklamıştır. Devletler, antika eşyalarla müzeler kurup geliştirerek turizmini geliştirmek için uğraşmaktadır.

İslam, Türk, ilkçağ ve Osmanlı eserleri sayesinde yurdumuz, dünyanın en zengin antika koleksiyonlarına sahip ülkesidir.

100 yaşın üstündeki Türk eserlerin yurtdışına çıkarılması yasaktır. Toprakaltı eserler müzelerden alınan koleksiyoner defterlerine işlenerek koleksiyonerler tarafından koruma altına alabilir. Toprakaltı eser bulanların en yakın müzeye haber vermesi gerekmektedir.

Antika Eşya Para Eder mi ?

Ülkemiz tarih boyunca birçok devlete ev sahipliği yapmış ve birçok medeniyetin kültürünü topraklarında barındırmıştır.

Bu sebepten ötürü her karış toprağı tarih kokan ve antika eşyalarla dolu toprakları her zaman değerli olmuştur.

Eski eşyaların antika olup olmadığı kolayca anlaşılmaz, aslında elinizdeki eski bir eşyanın değersiz zannederken, çok değerli bir antika olduğunun farkında olmayabilirsiniz.

Eski Antika Eşyanın fiyatı ?

Antikalar söz konusu olduğunda birçok soru ortaya çıkıyor. Tam olarak antika eşya olarak elimizde ne var?  Değerli bir parça var? Parçanız bir tarihi eser mi? Biraz çabayla antikalarınızı nasıl belirleyeceğinizi ve değerlerini nasıl araştıracağınızı öğrenebilirsiniz.

Bu bilgi aynı zamanda nereye bakmanız gerektiğini ve elinizdeki eşyanın ne olduğunu bilmenize de yardımcı olacaktır, böylece yanılgıya kapılmaktan kaçınabilirsiniz.

Antika eşya fiyatı durumuna göre değişir, bazen de paha biçilemez olduğu gibi her eşyanın antika olmadığını da unutmamak gerekir. Elimizdeki eski eşyanın antika olup olmadığını anlamak için size bir kaç ipucu verelim.

Antika eşya değerini belirleyen özelikler?

  • Eski antika eşya Geçmişte bir sanat özelliğini vasfını taşımış olması gerekmektedir.
  • Antika eşya 100 yıllık bir tarihi geçmişi olmalı.
  • Antika eşya Önemli bir ustanın elinden çıkmış olması lazım.
  • Antika Üretildiği dönemin izlerini barındırmalıdır.
  • Antika Dönemin önemli bir kişisi tarafından kullanılmış olmalı.
  • Antika eşya kendi döneminde bile herkesin kolayca ulaşabileceği bir parça olmamalı.
  • Antika eski olduğu kadar nadir bulunan bir parça olması lazım.
  • Eski eşyanın iyi bir durumda olması antikanın değerini arttıran en belirli özelliklerinden biridir.

Günümüzde ise daha yakın zamanlarda yapılmış, sanat özelliği taşıyan bazı objeler ve tablolar da antika kapsamına girmektedir. Bunlarda kısaca eser denilmektedir.