Eskilerin dilinden en iyi biz anlarız. Çünkü eskiler bizi bilir, Bizde eskileri biliriz.
- www.antikaalan.net
Antika Mobilya Alanlar
Antika mobilya alanlar; Ağacın mimaride ve eşya yapımında kullanılışı insanlık tarihi ile başlar. Ağacın yontularak ve işlenerek heykelden süs eşyalarına kadar biçim almasına ahşap isçiliği denir. Türk sanatında ahşap işçiliği ayrı bir bölüm teşkil eder. Büyük Selçuklular yolu ile Anadolu Selçukluları sanatına giren ve Anadolu’da kendine özgü bir üslûp yaratan Türk ahşap işçiliği, örneklerini daha çok dinî yapı ve onunla ilgili konularda vermiş, Beylikler döneminde de aynı geleneği sürdürmüştür.

Antika Mobilya Alanlar

Antika mobilya alanlar; Ağacın mimaride ve eşya yapımında kullanılışı insanlık tarihi ile başlar. Ağacın yontularak ve işlenerek heykelden süs eşyalarına kadar biçim almasına ahşap isçiliği denir. Türk sanatında ahşap işçiliği ayrı bir bölüm teşkil eder. Büyük Selçuklular yolu ile Anadolu Selçukluları sanatına giren ve Anadolu’da kendine özgü bir üslûp yaratan Türk ahşap işçiliği, örneklerini daha çok dinî yapı ve onunla ilgili konularda vermiş, Beylikler döneminde de aynı geleneği sürdürmüştür. Selçuklu ahşap işçiliği, Anadolu’da malzemeye uygun değişik teknikler kullanmıştır.

Malzemenin rutubete, sıcağa ve soğuğa, haşereye dayanıklı olabilmesi için abanoz, ceviz, armut, gürgen gibi sert ağaçlardan seçilmesine özellikle önem verilmiştir. Selçuklu devri ahşap kapı ve pencere kanatlarında, minber ve vaiz kürsülerinde, mezar sandukalarında geçme ve çatma tekniği olan “kündekâri” işçilikle birlikte, oyma ve kabartma, kafes ve ajur teknikleri kullanılmıştır.

Ahşap üzerine boya ile süsleme tekniği de Selçuklularda görülmektedir. Osmanlı sanatında ahşap işçiliği, Selçuklu ahşap işçiliğinin bir devamı olmakla birlikte, ahşaba başka malzemelerin uygulanması ile yeni ve çeşitli süsleme kompozisyonları meydana getirilmiştir.

Kapı ve pencere kanatlarında sandık ve çekmecelerde, taht ve kürsülerde, Kuran rahlelerinde, çeşitli ahşap eserlerde sedef, fildişi, bağa kakma ve mozaik süslemeler, altın, gümüş ve değerli taş aplikasyonları Osmanlı ahşap işçiliğini zenginleştirmiştir.

Osmanlı ahşap işçiliğinde boya ile kalemişi nakış veya sırlama (lâke) tekniği denir. Türk ahşap sanatının çeşitli ve seçkin örnekleri, başta İstanbul müzele­ri olmak üzere il müzelerinde, özel eski eser koleksiyonlarında yer alır.

Antika Mobilya Eşyanızı Değerinde Alıyoruz

Antika Mobilya alanlar; eşyalarınızın değerini öğrenmek için tek tek antikacıları dolaşmayın. Bunun yerine çok kısa bir sürede antikalarınızın değerini bizden öğrenebilirsiniz. İşinde tecrübeli ekibimiz ile antikalarınızı gerçek değerinde alıyoruz.

Ücretsiz Antika Ekspertiz Hizmeti Sunuyoruz

Biz Türkiye genelinde ve İstanbul özelinde elinizdeki tüm eşyaları ayağınıza kadar gelerek kapınızda nakit alıyoruz. Antika fiyat değerlemesi için Antika Eşyanızın fotoğrafını çekip bize göndermeniz yeterlidir. En kısa sürede siz değerli müşterilerimize dönüş yapmaktayız.

Antikacı

Antika satın alan ve Antika satan, yani ticaretini yapan kişilere antikacı denir. Antikacılar; tarih, sanat tarihi, arkeoloji gibi ilimlerde bilgileri olan kimselerdir. Türkiye’de 19. yüzyılda antikacılık müstakil meslek haline geldi.

Daha önceleri müstakil olmamakla beraber, çeşitli eşyanın ticaretini yapan kişiler tarafından alınıp satılırdı. Bilhassa, Kapalıçarşı İç Bedesten esnafı, bu işle meşgul olurdu. Halen İç Bedesten ’de antika eşyalar satılmaktadır.

Antika eşyanın değeri, tarihi olması kadar ait olduğu dönemin sanatını yansıtmasıyla da ilgilidir. Bu bakımdan yüksek bedellerle alınıp satılmaları bu piyasayı oldukça genişletmiştir. Günümüzde milletlerarası çapta faaliyet gösteren müzayede firmaları rekor sayılacak değerde antika eşya satışları yapmaktadır.

Değerlerini ancak uzmanların ve piyasanın tayin etmesi sebebiyle antika, kişiler ve hatta şirketler için bir yatırım aracı haline gelmiştir. Zaman zaman antika eşya alım-satımı ile uluslararası finans hareketleri hakkında iddialar ortaya atılmaktadır. Bu iddialar, müzayede firmalarının daha da şöhret kazanmasına yardımcı olmaktadır.

Antika Eserler

Günümüzde hemen hemen her devlet antika eserlerin memleket sınırları dışına çıkarılmasını yasaklamıştır. Devletler, antika eşyalarla müzeler kurup geliştirerek turizmini geliştirmek için uğraşmaktadır.

İslam, Türk, ilkçağ ve Osmanlı eserleri sayesinde yurdumuz, dünyanın en zengin antika koleksiyonlarına sahip ülkesidir.

100 yaşın üstündeki Türk eserlerin yurtdışına çıkarılması yasaktır. Toprakaltı eserler müzelerden alınan koleksiyoner defterlerine işlenerek koleksiyonerler tarafından koruma altına alabilir. Toprakaltı eser bulanların en yakın müzeye haber vermesi gerekmektedir.

Antika Eşya Para Eder mi ?

Ülkemiz tarih boyunca birçok devlete ev sahipliği yapmış ve birçok medeniyetin kültürünü topraklarında barındırmıştır.

Bu sebepten ötürü her karış toprağı tarih kokan ve antika eşyalarla dolu toprakları her zaman değerli olmuştur.

Eski eşyaların antika olup olmadığı kolayca anlaşılmaz, aslında elinizdeki eski bir eşyanın değersiz zannederken, çok değerli bir antika olduğunun farkında olmayabilirsiniz.

Eski Antika Eşyanın fiyatı ?

Antikalar söz konusu olduğunda birçok soru ortaya çıkıyor. Tam olarak antika eşya olarak elimizde ne var?  Değerli bir parça var? Parçanız bir tarihi eser mi? Biraz çabayla antikalarınızı nasıl belirleyeceğinizi ve değerlerini nasıl araştıracağınızı öğrenebilirsiniz.

Bu bilgi aynı zamanda nereye bakmanız gerektiğini ve elinizdeki eşyanın ne olduğunu bilmenize de yardımcı olacaktır, böylece yanılgıya kapılmaktan kaçınabilirsiniz.

Antika eşya fiyatı durumuna göre değişir, bazen de paha biçilemez olduğu gibi her eşyanın antika olmadığını da unutmamak gerekir. Elimizdeki eski eşyanın antika olup olmadığını anlamak için size bir kaç ipucu verelim.

Antika eşya değerini belirleyen özelikler?

  • ·      Eski antika eşya Geçmişte bir sanat özelliğini vasfını taşımış olması gerekmektedir.
  • ·      Antika eşya 100 yıllık bir tarihi geçmişi olmalı.
  • ·      Antika eşya Önemli bir ustanın elinden çıkmış olması lazım.
  • ·      Antika Üretildiği dönemin izlerini barındırmalıdır.
  • ·      Antika Dönemin önemli bir kişisi tarafından kullanılmış olmalı.
  • ·      Antika eşya kendi döneminde bile herkesin kolayca ulaşabileceği bir parça olmamalı.
  • ·      Antika eski olduğu kadar nadir bulunan bir parça olması lazım.
  • ·      Eski eşyanın iyi bir durumda olması antikanın değerini arttıran en belirli özelliklerinden biridir.

Günümüzde ise daha yakın zamanlarda yapılmış, sanat özelliği taşıyan bazı objeler ve tablolar da antika kapsamına girmektedir. Bunlarda kısaca eser denilmektedir.