Eskilerin dilinden en iyi biz anlarız. Çünkü eskiler bizi bilir, Bizde eskileri biliriz.
- www.antikaalan.net
Antika Bakımı
Antikalar düzenli bakıma ihtiyacı vardır, bunun da en doğru yolu bakımları rutin ve düzenli olarak yapmaktır. Tozlu ortamlarda tutulan antika eşyanın düzenli olarak tozları alınmalıdır. Yoksa tozlar ciddi hasar oluşturabilir, antika eşyalarımızda çürümelere sebep olabilir.

Antika Bakımı

Antika bakımı; Antikalar düzenli bakıma ihtiyacı vardır, bunun da en doğru yolu bakımları rutin ve düzenli olarak yapmaktır. Tozlu ortamlarda tutulan antika eşyanın düzenli olarak tozları alınmalıdır. Yoksa tozlar ciddi hasar oluşturabilir, antika eşyalarımızda çürümelere sebep olabilir.

Antika bir mobilyanın yada eşyanın bakımı yapılırken normal bir eşyaya göre daha özenli davranılması gerekmektedir. Bu yüzden antika ürünlerimizi saklarken toz ve nem seviyesi göz önüne alınarak saklanmalıdır. Nem miktarı sabit bir ayarda ve antikanın cinsine uygun seviyede olduğu tozsuz ortamlarda antika ürününüz uzun yıllar zarar görmeden kalır.

Ayrıca antika ürünler sıcaktan etkileneceği için kalorifer, soba, şömine gibi ısı kaynaklarının yakınlarına konulmamalıdır. Yoksa antika ürününüzde çatlamalar, bozulmalar oluşur. Bu bozulmalar ciddi değer kaybına yol açabilir.

Ahşap Ürünlerde

  • Ahşap eski ürünler  hava şartlarında oldukça erken etkilenir.
  • Güneş ışınlarına yoğun maruz kalan ahşap ürününüzün rengi solabilir, cilası soyulabilir yada yapısında bozulmalar meydana gelme ihtimali var.
  • Rutubetli ortamlarda ahşap çok erken zarar görür.
Antika bakımı ve temizliği

Antika Temizliği Nasıl Yapılmalı

Antika ürünlerin mutlaka düzenli olarak tozu alınmalı fakat sert yada tüylü bir bezle değil yumuşak ve organik yapılı bir bezle temizliği yapılmalıdır. Antikalar kimyasal, doğal olmayan bir ürünle temizlenmemelidir. Kimyasallar ilaçlar antika ürünün yapısının bozulmasına, üzerindeki renginin cilasının soyulmasına yada renginin atmasına neden olabilir. Bu durum antikada değer kaybı olmasına yol açabilir.

Zararlı haşereler ve kurtlar tüm mobilyalarda bozulmalara, yıpranmalara neden olmaktadır. Bu yıpranmalar yüzeysel olabileceği gibi daha derinlere de inebilir. Fakat antika ürünlerde bu durum geri dönüşü olmayan sonuçlara yol açmaktadır. Günümüzde üretilen mobilyalar haşerelere karşı ilaçlanarak üretilmeye başlanmıştır. Fakat antika ürünlerde ilaç kullanımı daha zor olduğu için ürünlerde daha dikkatli olun. Korunduğu ortam bu tür zararlı böceklerden temizlenmelidir.

Haşere ilaçlarından antika mobilyalar için de üretilmektedir. Fakat antika ürünler oldukça hassas olduğu için ilacı dikkatle seçmekte fayda vardır.